Verslaving en de eenvoud van genezing begrijpen

Laat me eerst uitleggen wat verslaving is. Verslaving wordt vaak gedwongen om je over te geven aan gedrag dat op korte termijn verlichting biedt, maar op lange termijn schade op elk gebied van je leven (gezondheid, relaties, financiën en werk om maar een paar gebieden te noemen). Het belangrijke woord is hier gedwongen.

Verslaving is een moeilijke uitdaging om te overwinnen. Niet omdat het verslavende gedrag moeilijk te doorbreken is zodra de verslaafde zich realiseert dat hij een verslaving heeft, maar omdat verslaving gehuld is in ontkenning, waardoor de verslaafde zijn gedrag niet duidelijk kan zien.

Ontkenning wordt gecreëerd door de verslaafde in een poging om hen te beschermen tegen het verlies dat ze zullen doorstaan ​​als ze het verslavende gedrag of de verslavende stof opgeven. Waarnemen is hier een heel belangrijk woord omdat de verslaafde eigenlijk helemaal niets wint van zijn verslaving. Hun verslaving vernietigt geleidelijk en systematisch elk gebied van het leven van de verslaafde totdat alles wat overblijft de verslaving is. Terwijl elk gebied van het leven van de verslaafde langzaam wordt vernietigd, klampt de verslaafde zich steeds meer aan de verslaving vast omdat de verslaving als een plezier wordt ervaren. De sleutel tot het doorbreken van een verslaving is het doorbreken van de cyclus van foutief denken die de verslaafde in deze cyclus houdt. Het goede nieuws is dus dat verslaving veel gemakkelijker te overwinnen is dan we allemaal voor mogelijk houden.

Laten we eerst de verslaving zelf onderzoeken. Alle verslavingen hebben precies dezelfde oorsprong, ongeacht de stof of het gedrag waaruit de verslaving bestaat. Verslaving kan dus zijn aan middelen zoals alcohol, drugs of voedsel, of aan gedrag zoals gokken of winkelen. Alle verslavingen zijn er om hetzelfde doel te dienen, namelijk het veranderen van de manier waarop de verslaafde zich voelt. Elke verslaving maskeert onopgeloste pijn.

Dit is hoe het werkt. De verslaafde heeft een gevoel. Nu kan het gevoel goed of slecht zijn. Een goed gevoel zal de verslaafde ertoe brengen feest te vieren. Als ze verslaafd zijn aan eten, vieren ze dat door te eten. Een alcoholist drinkt wat. Een gokker trakteert zichzelf op een beetje fladderen. Als de verslaafde een slecht gevoel heeft, zal hij zich overgeven aan het verslavende gedrag om zichzelf beter te laten voelen. Dit is de paradox van verslaving. Eén remedie voor alle gevoelens! Dus naarmate het verslavende gedrag voortduurt, wint het natuurlijk aan kracht (ik zal zo meteen uitleggen waarom) en wordt het een steeds groter deel van het leven van de verslaafde. In extreme gevallen, als het wordt toegestaan ​​om door te gaan, wordt het het enige in het leven van de verslaafde.

Verslavingen komen natuurlijk om verschillende redenen in een stroomversnelling. De eerste reden is dat de verslaafde waarneemt dat hij een soort beloning krijgt van zijn verslaving. Dit is nooit het geval. Als je iets leuk vindt, kun je deelnemen aan de activiteit en je beter voelen als je het daarna hebt gedaan. Een verslaafde voelt zich meestal slechter na het verslavende gedrag. Een drinker zal een kater hebben, een shopper zal zich schuldig voelen over de rekeningen die ze nu moeten betalen, een emotie-eter zal zich schuldig voelen over hun laatste eetbui enz. Zoals eerder besproken, geven verslaafden zich over aan hun verslavende gedrag om hun emotionele toestand te veranderen. Als de slechte gevoelens na hun laatste verwennerij aan de oppervlakte komen, wat is dan het eerste dat je denkt dat ze zullen willen doen? Ja! Ze zullen zich opnieuw overgeven aan hun verslavende gedrag om van hun ongewenste gevoelens af te komen. Dit is duidelijk een neerwaartse spiraal. Of het nu gaat om game verslaving of om gokken.

De tweede reden waarom verslavingsgedrag in een stroomversnelling komt, is omdat het wordt gebruikt als een coping-mechanisme, maar daarnaast ook als een feest wordt gebruikt (in eerste instantie toch. Als de verslaving eenmaal echt vat krijgt, is er geen behoefte meer aan feest). Als we gezond en evenwichtig zijn, hebben we meestal een aantal manieren om onze emotionele toestand te veranderen. Een paar voorbeelden zijn: een warm bad nemen, mediteren, lezen, ontspannen en een film kijken, chatten met vrienden etc etc. De verslaafde stopt met zoeken naar nieuwe manieren om uitdagingen op te lossen en stress te verlichten. Ze gebruiken hun verslaving voor onmiddellijke bevrediging. Dit geeft de verslaafde steeds minder coping-mechanismen, omdat de verslaving een steeds groter deel van hun leven wordt.

De derde reden waarom verslaving in een stroomversnelling komt, is als de verslaving aan een stof is in plaats van aan een gedrag. Als de stof lichamelijk verslavend is, veroorzaakt dit verdere complicaties in de verslavingscyclus, aangezien het lichaam naar de stof begint te verlangen en zal reageren (ontwenningsverschijnselen) wanneer de stof in kwestie het lichaam verlaat.

De vierde reden waarom verslaving in een stroomversnelling komt, is tolerantie. Onze lichamen zijn verbazingwekkende en intrigerende machines. Als je verslaafd bent aan nicotine of alcohol, probeer dan eens terug te denken aan de eerste keer dat je rookte of dronk. De smaak was walgelijk! Je voelde je misselijk en duizelig en je lichaam produceerde allerlei onaangename gevoelens. Het deed dit omdat je het vergiftigde! Het was een waarschuwing. Nu is de natuur heel slim. Je lichaam gaat er na verloop van tijd van uit dat als je het constant vergiftigt, je dit doet omdat je geen andere optie hebt. Dus om u comfortabeler te maken, stopt het product