Maar goed dat de dagbesteding bestaat

De dagbesteding. Wat is het precies en voor wie is het bedoeld? Het is ontzettend goed dat de dagbesteding bestaat en in deze tekst kom je erachter wat het doel er eigenlijk van is en ook welke mensen je tegen zal komen op de dagbesteding. Ook zul je lezen wat er allemaal precies onder valt, want dat blijkt nogal uitgebreid te zijn. Zou jij dus alles willen weten over dagbesteding en ben je benieuwd geworden naar wat het is, voor wie het is en wat er nu eigenlijk allemaal precies onder valt? Dan doe je er goed aan om deze tekst eens een keertje door te lezen. 

Wat het nu eigenlijk is

Het is eigenlijk niks meer en niks minder dan een nuttige invulling van het dagelijks leven. Je zal onder begeleiding staan van professionals en samen met anderen onderneem je activiteiten die ervoor zorgen dat je overdag gewoon lekker bezig bent met van alles en nog wat. Wat voor activiteiten je zal ondernemen dat hangt er vooral van af waarvoor je de dagbesteding krijgt. Er zijn verschillende doelgroepen waarvoor het uiterst geschikt is en voor deze verschillende groepen mensen zijn ook andere activiteiten bedacht om aan deel te nemen. In de volgende alinea lees je alles over de verschillende groepen van mensen.

Voor wie de dagbesteding is

Zoals hierboven beschreven zijn er dus verschillende doelgroepen voor wie de dagbesteding eigenlijk bedoeld is. Zo zijn er speciale instellingen voor gehandicapten, maar de dagbesteding richt zich ook tot ouderen. In sommige gevallen wordt dit middel ook ingezet om ervoor te zorgen dat mantelzorgers overdag een beetje ontlast worden. Mantelzorgers hebben het al zo zwaar. Zo nu en dan verdienen ook zij een beetje rust toch? Op deze manier wordt dat dus een beetje mogelijk gemaakt. Kortom een erg mooi initiatief. 

Wat er nu allemaal onder valt

Denk aan sporten, bloemstukjes maken, producten inpakken, maar ook het leren omgaan met geld bijvoorbeeld of het leren reizen met het openbaar vervoer. Voor ouderen worden uitstapjes gepland door SOVAK met de hele groep, er worden koffie-ochtenden gehouden, mensen kunnen met zijn allen gezellig kaarten. Eigenlijk alles wat zich richt op het sociaal bezig zijn met anderen. Dit met als doel dat de ouderen zich hopelijk een stuk minder eenzaam zullen voelen. Het is namelijk helaas nog steeds een erg groot probleem dat ouderen zich eenzaam voelen in het leven. Om die rede is het ook zo goed dat daar iets tegen gedaan wordt.

De dagbesteding is dus gewoon een nuttige invulling van de dag van iemand met bijvoorbeeld een handicap of voor een ouder persoon die zich op die manier hopelijk minder eenzaam voelt. Ook kan het worden ingezet om een mantelzorger overdag te ontlasten. Je kunt sporten met een groep anderen, creatieve dingen doen, je zou om kunnen leren gaan met geld als je dat zou willen. Voor de ouderen worden leuke uitstapjes georganiseerd, je kunt met zijn allen lekker koffie drinken of bijvoorbeeld kaarten. Dat is toch gewoon echt hartstikke leuk voor die mensen?