Vooral ouderen en dan zeker mannen zul je niet snel horen klagen dat ze een weelderige haardos hebben. Maar wel wanneer die haren ontspruiten op plekken waar dat esthetisch wat minder uitkomt. Bij vrouwen is dat bijvoorbeeld bij de bovenlip. En hoe je ook epileert of harst, de uitgetrokken haren lijken almaar sneller te worden vervangen door nieuwe. Daarom is de gang naar een laserkliniek ook niet verkeerd. Want met moderne technieken aan Laser Hair Removal doen, dat is effectiever en meteen ook minder pijnlijk. Dit artikel schetst dat de traditionele lasertechnieken al goed werkten maar dat de nieuwe generatie lasers de traditionele echt overtreft.
Laser Hair Removal: laserlicht omzetten in warmte
De laser is een medisch instrument om haren langdurig uit je lichaam en je gezicht weg te houden. Wat de laser doet, is een lichtbundel in het melanine van de haarzakjes schieten. Het absorbeert het pigment en zet het richtpunt om in warmte. Die warmte beschadigt vervolgens de haarzakjes zodat de haargroei ernstig belemmerd wordt. Lasers doen het ontharende werk veel beter dan de traditionele manieren van epileren en harsen. Met laseren bereik je het volgende:
- Structurele haarvermindering
- Veel minder ongemak en irritatie tijdens behandeling
- Geschikt voor zeer kleine maar ook hele grote huidoppervlakten
- Nauwkeurigheid
- Verbetering van huidtextuur (met laseren raken ook fijne huidlijntjes en rimpeltjes weg)
Laser Hair Removal: verbeterde technieken
Bovenstaande geldt zowel voor traditionele maar zeker ook voor de nieuwe lasertechnieken. Die nieuwe zijn nog een stuk preciezer geworden, zelfs. Want die raken de haarfollikels nog exacter. En dat betekent dat je behandeling effectiever wordt en dat risico’s op bijwerkingen nog meer verminderen. Er is dan ook best een groot verschil tussen de generatie lasers die thermisch werkt (met flinke hitte) en die auditief werkt (veel minder hitte). De laatste heeft een kortere puls zodat ook het probleem van eventueel littekenweefsel veel kleiner wordt. En daar waar bij mensen met een lichte huid en donkere haren de thermische laser beter presteert dan bij een donkere huid, daar heeft de auditieve laser minder last van. Die kan ook goed werken bij minder contrastrijke gebieden zoals een donkere huid met donkere haren. Ook is de nieuwe generatie lasers sneller geworden. En hoef je ook nog minder te koelen; dat geeft bij Laser Hair Removal meer comfort voor de cliënt.
Trefzekerheid betekent minder bijwerkingen
Moderne lasertechnieken laten de laserstraal dieper in de haarzakjes binnendringen en zorgen er zo voor dat beharing nog langer uit zal blijven. Ook heb je met auditieve lasertechniek minder vervelende bijwerkingen. Je hebt zo minder kans op:
- Hyper-pigmentering
- Hypo-pigmentering
- Brandwonden
De behandeling stap voor stap
Een Laser Hair Removal is niet hetzelfde als een broodje bij de bakker halen. Er worden een aantal stappen onderscheiden. In het begin wordt je huid schoongemaakt en krijg je een scheerbeurt om alvast het behandelgebied goed in kaart te krijgen. De laseroperator gaat daarna alle instellingen checken: kloppen die met je haarkleur, je huidtype en het te behandelen gebied? Met andere woorden: de laserparameters worden geactiveerd. Je krijgt het laserhandstuk vervolgens op je huid en de laser gaat aan het werk. Ofwel, de haarzakjes worden op non-actief gezet met de laser. Tot slot krijg je instructies en nazorg. En bijna altijd een volgend afspraakmoment.